Zuil in de woonkamer? Hier plaats je ‘m!

2 juli 2020

De woonkamer is een plek waar je veel tijd in doorbrengt. Hier wil je dan ook een fijne sfeer creëren waarin je, je thuis voelt. Een goed ingerichte woonkamer draagt bij aan het wooncomfort. Nu kenmerkt deze ruimte ook vaak door hoekjes en kantjes, die je al dan niet zelf creëert. Hierbij is een zuil dan ideaal om ingezet te worden. Personaliseer je sokkel en hij past gegarandeerd in je interieur. In dit blog vindt u inspiratie over waar u een zuil in de woonkamer kunt inzetten en de meest voorkomende producten op een zuil.

 

Zuil in een lege hoek

Vrijwel iedereen kent het wel. Dat ene hoekje waarvan je niet precies weet wat je ermee aan moet, en hoe dit nou leuk aangekleed of gedecoreerd kan worden. Dit kan zijn omdat de kast net wat ruimte overlaat of juist omdat de indeling van de woonkamer zo is. Een extra meubelstuk is dan vaak niet de gewenste oplossing. Een maatwerk zuil kan hierbij zeker uitkomst bieden, omdat het vaak zeer specifieke afmetingen behoeft. Hieronder is bijvoorbeeld een betonlook sokkel ingezet naast de bestaande kast en de muur. De afmetingen hiervan waren 20x20x70cm en presenteert een mooi kunstwerk van 90 cm hoog. Door de smalle afmetingen is de onderkant tevens verzwaard voor extra stabiliteit. Maatwerk bij uitstek dus!

 

Zuil onder de trap

De trap is ook vaak onderdeel van de woonkamer, maar de ruimte onder de trap is ook vaak een lastig hoekje. Vaak weten we ook niet zo goed wat we hier nou mee aan moeten. Toch is het een plek met veel mogelijkheden. Combineer hier bijvoorbeeld meerdere sokkels en hoogteverschillen zodat de kale hoek goed opgevuld wordt en één geheel vormt met de woonkamer. In dit geval zou u met een enkel product juist de leegte benadrukken. En voor een opvallende opvulling kan je hierbij ook zeker meerdere materialen combineren.

[tip] Omdat het onder een trap vaak wat donkerder is, is een kunstwerk of kunstplant vaak meer geschikt dan echte planten.

 

Zuil naast de bank

Rondom de bank ontstaat vaak ook een lege ruimte, wat het een ideale plek maakt voor een sokkel. Het zorgt ervoor dat de bank niet meer enkel op zichzelf staat, en maakt het zo één geheel met de woonkamer. Een sokkel met een plant of (lees)lampje is hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor. Omdat er minder gelet hoeft te worden op afmetingen zoals onder de trap of in een nis, gaat het hier vooral om kleur. En zeker omdat de sokkel nu meer in het middelpunt van de woonkamer staat is het aan te raden de kleuren goed te matchen, passend bij het interieur. En als de ruimte zich er voor leent, kan je ook meerdere sokkels inzetten rondom de bank zodat er een echte zithoek ontstaat.

 

Veelgebruikte producten op een zuil in de woonkamer

 

1. Planten en bloemen

In elke woonkamer staan tegenwoordig wel bloemen, planten of kunstbloemen. Deze worden dan ook vaak gepresenteerd op een sokkel, veelal ook in mooie vazen en ornamenten geplaatst.

Populaire stukken hierbij zijn orchideeën, bonsaiboompjes maar ook bananenplanten, de monstera of veldboeketten. Het inzetten van een maatwerk plantensokkel zorgt hierbij voor de juiste afmetingen passend bij de vaas, bloem of plant. Heeft u veel ruimte dan kunt u met een groot ornament en bijpassende sokkel een echt statement maken. Of denk bij een grote plant ook zeker juist aan een lagere sokkel, welke zal dienen als een waar voetstuk.

 

2. Beelden en kunstwerken

Kunst is bijna 1-op-1 verbonden met een zuil en wordt daarom ook vaak gebruikt in de woonkamer. Hoe groot of klein je pronkstuk ook is, door deze op een voetstuk te plaatsen krijgt het de aandacht die het verdient. Kunstwerken van populaire materialen zoals glas, keramiek, brons of metaal zijn prachtig op een sokkel te plaatsen. Hierbij kan bijvoorbeeld een betonlook sokkel ook een zeer leuk effect geven. En omdat de zuil volledig aanpasbaar is in zowel afmeting, kleur en draagvermogen, maakt het ideaal voor een – meestal – zwaarder kunstwerk.

Witte zuil met kunstwerk van glas

 

3. Lampen en decoratie

Heeft u een donkere hoek in uw kamer, of bent u geen fan van vloerlampen maar wel van leuke decoratie? Dan is het gebruik van een sokkel in combinatie met een lamp zeker een goede optie. Bijkomend feit is dat je dan ook combinaties kan maken die met een vloerlamp niet zozeer mogelijk zouden zijn. Denk hierbij aan een combinatie van een tafellamp, bloemstuk en kleine decoratie objecten. Ook het combineren van vormen en afwerkingen in sokkels biedt veel mogelijkheden om te mixen en matchen zodat het aansluit bij jouw interieur.

Lamp_op_sokkel

 

Kastsokkel in het interieur

Een belangrijk onderdeel van woontrends is tevens het creëren van slimme en onopvallende opbergruimtes, gezien ruimte soms schaars is. In deze woonoplossingen worden verschillende functies vaak met elkaar gecombineerd. De kastsokkel past precies bij deze trend en kan een goede uitkomst bieden in vele interieurs en woonkamers. Dit product biedt namelijk de decoratieve mogelijkheden van een sokkel, maar heeft ook een extra functioneel doel dankzij de aangeboden opbergruimte.

Zo kan het zowel gebruikt worden om een mooi kunstwerk op te plaatsen, en tegelijkertijd dienen als schoenenkast of voor het opbergen van woonaccessoires. En doordat de kastdeur mooi verwerkt wordt in de sokkel, valt het vrijwel niet op dat er een kastdeur in zit.

 

Woonkamer zuil op maat?

Wellicht heeft jouw woonkamer ook een lege hoek of heb je juist meer opbergruimte nodig. Dan kan je hierbij dus ook zeker denken aan het inzetten van een sokkel. Hierbij kan deze dan zowel een decoratief, als functioneel doel hebben. Want sokkels kunnen naast hun functionele doel ook zeker een belangrijke rol spelen in de sfeer van de woonkamer. Belangrijk is dan dat de zuil past bij de rest van de inrichting, zoals de meubels of kunstobjecten. Dankzij de mogelijkheid tot maatwerk sokkels, is er in vrijwel alle gevallen een sokkel die precies bij jouw wensen en interieur past. Mail jouw wensen voor een sokkel naar info@luukzuilen.nl of vraag een maatwerk offerte aan. En je ontvangt binnen 1 werkdag een passende offerte op maat.