Zwarte zuil kopen? Dit zijn de 3 meest gekozen tinten!

29 juli 2020

Zwarte zuil zorgt voor contrast

Alhoewel wit de meest gekozen ‘kleur’ is voor een sokkel, is zwart ook een favoriet bij velen. Een zwarte sokkel geeft vaak een groot contrast met het te presenteren object of met de inrichting waar deze in staat. Denk maar aan een witte muur waar een zwarte sokkel voor staat. Hierdoor ontstaat een echt statement. Daarnaast zorgt zwart ook voor een chique uitstraling en een spannend interieur. En juist omdat je een zwarte sokkel minder vaak ziet, valt deze extra op. Maar net zoals bij wit, zijn er bij zwart ook vele mogelijkheden qua tint. In dit blog worden de verschillen uitgelegd aan de hand van samples.

 

Kleuren zwart bij Luukzuilen

In de webshop worden er in de webshop standaard verschillende tinten zwart aangeboden. Dit zijn de RAL-kleuren die door de jaren heen het meest zijn besteld voor een zuil en worden daarom in het drop-down menu weergeven.

Zwarte RAL kleuren sokkels:

  • RAL-9005 (Gitzwart)
  • RAL-9004 (Signaalzwart)
  • RAL-9011 (Grafietzwart)
  • RAL-7021 (Zwartgrijs)

De zwarte kleuren hebben een variatie in ondertoon. Dit is omdat elke ‘kleur’ – en dus ook zwart – bestaat uit meerdere pigmenten en dus ook verschillende ondertonen. Dit is ook uitgelegd in het blog: Witte zuil? Zo kiest u de juiste RAL tint.

 

RAL-9004, RAL-9005 of toch liever RAL-7021 op een sokkel?

In onderstaand afbeelding zijn drie samples gespoten op MDF plaatjes in de zwarte tinten RAL-9005, RAL-9004 en RAL-7021. Deze zijn allemaal uitgevoerd in zijdeglans lak. Om u een beter idee te geven van hoe de zwart-tinten er op een sokkel uit komen te zien zijn de samples bij zonlicht gefotografeerd en ziet u de ondertonen duidelijk naar voren komen.

RAL-9005: Met de benaming gitzwart is RAL-9005 de meest ‘’zwarte’’ tint van de RAL kleuren. Dit is ook goed te zien op de bovenstaand afbeelding. RAL-9004 wordt omschreven als Signaalzwart en is net van het ‘’zwarte’’ af en heeft een koele ondertoon. RAL-7021 is ook een populaire zwarte tint en heeft een wat grijzer uiterlijk. Ook laat deze tint een wat warmere ondertoon zien.

 

Zwarte sokkel inspiratiefoto

 

Zwarte zuil en uitstraling

Waar een witte ‘’kleur’’ op een sokkel het licht reflecteert en terug kaatst, wordt het licht bij een zwarte afwerking juist geabsorbeerd. Zwart op een sokkel heeft dus een sterke en krachtige uitstraling. Omdat de ‘’kleur’’ al het licht absorbeert ontstaat er een rustigere en chique uitstraling. Door zwart te gebruiken op een zuil, straalt het product erop ook luxe en klasse uit. Een zwarte sokkel is dus ideaal voor een beurs presentatie of bedrijf, maar ook in het interieur kan het een bepaalde stijl toevoegen.

 

Zwarte zuil in uw interieur

Let wel op dat het gebruik van zwart of grijs uw interieur donker kan maken. Maar plaats je bijvoorbeeld een zwarte sokkel voor een lichte wand of muur dan geeft dit vaak diepte omdat de kleuren contrasteren. Plaats je daarnaast ook nog wat lichtere producten op de sokkel dan voeg je er weer wat ruimtelijkheid eraan toe.

Daarnaast is RAL-7021, ofwel zwartgrijs, een kleur die neigt naar antraciet. Dit is een kleur die je ook vaak terugziet in de tuin of buiten, zoals op (betonlook) bloempotten. Een goede keuze om dit effect vervolgens binnen door te zetten. Doordat het in principe een afgezwakte kleur zwart is, oogt deze ook wat minder hard en laat het zich uitstekend combineren.

 

Zwarte sokkel in zijdeglans of mat?

Mat zwart geeft een sokkel vaak een nog subtielere uitstraling. Naast dat zwart het licht absorbeert doet de matte afwerking dit namelijk ook. De sokkel krijgt daardoor een erg verfijnd en moderne uitstraling. Daarnaast heeft de afwerking als voordeel dat, doordat het minder glanst, eventuele kleine krassen en beschadigingen minder snel zichtbaar zijn. Daarentegen zullen vingerafdrukken wel iets sneller zichtbaar worden en moeilijker te verwijderen van de verf.

Bij een zijdeglans zwarte sokkel is de weerspiegeling van een lichtbron net iets beter zichtbaar maar blijft door de zwarte verf beperkt. Wilt u dus liever een kleine schemering en bijna parelachtige afwerking dan is zijdeglans ideaal. Daarnaast zijn vingerafdrukken makkelijker te verwijderen van de verf.