Sokkel kopen of huren?

30 juni 2020

U heeft besloten dat u een sokkel wilt inzetten voor uw winkel, tentoonstelling of expositie. Dan kan u voor de volgende keuze komen te staan: wilt u de sokkel(s) huren of kopen? Het liefst zou u een zo voordelig mogelijke optie kiezen, maar ook een duurzame. Wat is dan de best passende keuze voor u? In dit blog worden drie huurprijzen vergeleken met de verkoopprijzen en worden de voor- en nadelen van huren en kopen naast elkaar gezet.

Ondanks dat bij Luukzuilen enkel sokkels te koop worden aangeboden snappen wij ook heel goed dat sokkels huren in sommige gevallen een betere optie is. Soms is een sokkel maar voor 1 dag benodigd, en komt deze hierna niet meer van pas. Dan zou u kunnen denken aan het huren van een sokkel. Aan de andere kant, heeft u sokkels meerdere keren per jaar nodig, is kopen wellicht aantrekkelijker. Hieronder zijn de voor- en nadelen van zowel kopen als huren opgesomd.

 

Sokkel kopen

Voordelen

 • Maatwerk mogelijk; gepersonaliseerde sokkel die past bij uw bedrijf, kleur, stijl of product
 • De sokkel is eigendom en kan zelf nog naar wens aangepast worden (denk aan een kabeldoorvoer, stelvoeten, stickers etc.)
 • Indien de sokkel door het jaar heen meerdere keren benodigd is, is kopen voordeliger

Nadelen

 • Eén keer een hogere aanschafprijs betalen
 • Transport van de sokkel dient iedere keer zelf gedaan te worden van en naar de beurs, tentoonstelling, etc.
 • Sokkel benodigd onderhoud bij veelvuldig gebruik en transport

 

Sokkel huren

Voordelen

 • Flexibel; de sokkel is per dag te huren
 • Het halen en brengen van de sokkel wordt vaak verzorgd door het verhuurbedrijf
 • Geen onderhoud, dit verzorgt het verhuurbedrijf

Nadelen

 • Maatwerk in afmetingen, kleur en afwerking vaak niet mogelijk
 • Kostbaar indien u een sokkel meerdere malen huurt
 • De sokkel is niet uw eigendom, dus bewerken is niet mogelijk en beschadigen ervan kan leiden tot vermindering van de borg

 

Wat kost een huur sokkel?

De gemiddelde huurprijs van een sokkel bedraagt €28,36 per dag. Dit blijkt uit onderstaand voorbeeld waarbij drie offertes opgevraagd zijn bij verhuurbedrijven van sokkels.

De genoemde prijzen zijn gebaseerd op een witte sokkel in de afmetingen 30x30x80cm, voor binnen gebruik, met een huurperiode van 1 werkdag. Deze prijzen zijn bedoeld om u inzicht te geven in de basisprijs van een huursokkel en dienen slechts als voorbeeld.

Huurprijs datum 8-6-2020

Een kanttekening hierbij is wel dat de huurprijs daalt naarmate de huurperiode langer is. Wat deze (verminderde) toeslag voor extra dagen zijn wordt hier niet behandeld. Ook de leveringskosten en regelingen van weekenden en ophaaltijden worden buiten beschouwing gelaten.

 

Wat is voor u de beste optie?

Het gemiddelde van de drie huurprijzen komt dus neer op €28,36 inclusief btw. per dag/enkele achtereenvolgende dagen. Dit geldt dan voor een sokkel van 30x30x80cm. Eenzelfde sokkel wordt bij Luukzuilen aangeboden voor €90 inclusief btw. Dus zou u de sokkel bijvoorbeeld 3 (losse) dagen per jaar nodig hebben, zit u ongeveer aan dezelfde prijs wat betreft huur en koop. Maar wat voor u nou de beste optie is, ligt natuurlijk helemaal aan uw specifieke toepassing en wensen. Hierbij hangt het er ook zeker vanaf welke voordelen in uw situatie zwaarder wegen; die van huren of kopen?

Om tot de juiste beslissing te komen kunt u zichzelf het volgende afvragen:

 • Wilt u in de toekomst vaker uw producten tentoonstellen op een sokkel? Staat u bijvoorbeeld meerdere dagen per jaar op de beurs, zou kopen een voordeligere uitkomst kunnen zijn.
 • Wilt u niet verantwoordelijk zijn voor het vervoer en onderhoud van de sokkel, dan lijkt huren een betere optie.
 • Wenst u maatwerk in de vorm van afmeting, kleur of afwerking? Dan is dit bij verhuur vaak niet mogelijk.

 

Wilt u weten welke sokkels Luukzuilen verkoopt? Bekijk dan het assortiment en stel uw eigen sokkel geheel naar wens samen. Staat uw gewenste sokkel er niet bij stuur dan een bericht naar info@luukzuilen.nl en ontvang binnen 1 werkdag een vrijblijvende offerte.