Kwaliteit sokkel? Deze 3 punten geven een goede indicatie!

24 juni 2020

Sokkels worden door vele bedrijven en particulieren (online) aangeboden. En zoveel aanbieders, zoveel verschil in kwaliteit. Het is bijna onmogelijk om de kwaliteit van de sokkel te kunnen beoordelen, en tussen de aanbieders te vergelijken. Dit is al lastig te bepalen bij het daadwerkelijk zien van de sokkel, laat staan via een online afbeelding. Toch zijn er zeker enkele punten te noemen waar u op kunt letten, om toch een goede indruk te krijgen van de kwaliteit van een sokkel. Ook als de informatie enkel online staat.

Hoe is de sokkel in elkaar gezet?

Allereerst is de constructie van een sokkel zeer bepalend voor de kwaliteit en duurzaamheid. Bij een sokkel zijn er in principe twee gebruikelijke manieren om het plaatmateriaal van de verschillende kanten te verbinden:

  1. Koud op elkaar
  2. In verstek

Verstek_sokkel_illustratie

De verstekverbinding heeft een groot voordeel ten opzichte van een ‘’koud op elkaar’’ of stompe hoekverbinding: Geen kopse kanten van het MDF zichtbaar.

Dit komt omdat alle platen van de sokkel als het ware in elkaar vallen. Dit is mogelijk doordat elke kant van het MDF is voorzien van een hoek van 45 graden, de verstekrand. In tegenstelling tot een stompe verbinding waarbij de platen dus letterlijk op elkaar vallen.

Een verstekverbinding zorgt dus voor een regelmatig en strak uiterlijk met vrijwel onzichtbare naden. Bij een stompe hoekverbinding zal een naad (hoe goed ook geschuurd of bewerkt) bijna altijd zichtbaar blijven. Daarnaast wordt er bij deze verbinding ook vaak gebruik gemaakt van schroeven of nieten om het geheel bij elkaar te houden. Een risico is dat deze na verloop van tijd zichtbaar worden door de verflaag heen.

Bij Luukzuilen worden alle sokkels standaard in verstek geproduceerd.

 

Is de sokkel gespoten of handmatig afgelakt?

Naast de verbinding is de manier van aanbrengen van de verf ook een belangrijke factor voor kwaliteit. Een kwalitatieve sokkel wordt gedefinieerd door de gladheid en de laagdikte van de verf.

Het grootste voordeel van een gespoten afwerking ten opzichte van een (met de hand) gelakte afwerking op een sokkel is het gladdere, en dus egaler, eindresultaat. Door deze egale manier van aanbrengen, wordt er tevens een hogere laagdikte bereikt, wat ten goede komt aan de duurzaamheid van de sokkel. Bij handmatig afgelakte sokkels is vaak een kleine structuur of zogenaamde sinaasappelhuid te zien. Dit is meestal niet gewenst. Een ander bijkomend voordeel van machinaal spuiten, is dat kleine hoekjes en gaatjes makkelijker bereikt kunnen worden. Hier kan je met de roller of kwast niet altijd even goed en op een nette manier bijkomen.

Luukzuilen heeft meer dan 5 jaar ervaring met het spuiten van sokkels. Een strakke afwerking is dus gegarandeerd.

 

Heeft de sokkel afgekante randen?

Naast de verbinding, is ook de rand van de sokkel een belangrijk onderdeel van een kwaliteit sokkel. Wanneer de sokkel afgekante randen heeft, biedt dit enkele voordelen.
afgekant_MDF_illustratie

 

Een afgekante rand bij een sokkel heeft 3 voordelen:

  1. Betere dekking van de verf op de kanten
  2. Duurzamer door deze betere dekking
  3. Veiligheid door de afgeronde kanten

Bij een sokkel die geen afgekante randen heeft, dekt de verf minder goed op de randen. De verf kan namelijk slecht hechten op een spitse punt. Het is daarom belangrijk dat de randen afgekant worden. Uit een aantal testen die Luukzuilen heeft gedaan met afgekante randen is gekozen om een radius van 3 te nemen voor een optimale kantendekking. De afgekante randen zorgen hierbij voor een mooi en doorlopend geheel. Daarnaast komt een afgekante hoek ten goede aan zowel de duurzaamheid van de sokkel, als de veiligheid. Stoot je er tegenaan dan beschadigd de verf minder snel en is de kans kleiner dat je jezelf bezeerd.

Conclusie
Dus ondanks dat je de sokkel wellicht niet in het echt gaat bezichtigen, maar deze via een online webshop aanschaft, zijn de bovengenoemde punten een handvat om de kwaliteit te bepalen. Vaak kom je bij de productomschrijving al enkele van deze punten tegen, en zo niet dan kan je hier ook zeker gericht naar vragen bij de desbetreffende verkoper.

 

Ook kwaliteit in service

Naast de kwaliteit van de sokkel zelf, is de service ook een belangrijk onderdeel bij een aankoop van een sokkel. Bij Luukzuilen kunt u rekenen op een advies op maat, een vrijblijvende offerte binnen 1 werkdag en een betrouwbare verzending.

Liever kijken wat klanten over ons zeggen:

Bekijk de reviews over de service en sokkels van Luukzuilen!