In 3 stappen naar de perfecte sokkel hoogte

14 augustus 2020

Een sokkel is vrijwel altijd bedoeld om een product op te presenteren. Een groot gedeelte van de producten die erop wordt gepresenteerd zal op ooghoogte / kijkhoogte worden neergezet. Hierbij wil je alleen niet dat de sokkel te klein – of juist te hoog – is waardoor mensen het product over het hoofd zien. In de vorige blog: Lengte en breedte sokkel: hoe bepaal je de juiste maat? bespreken we hoe u de perfecte lengte en breedte van uw sokkel vindt. In dit blog wordt het bepalen van de hoogte van een sokkel besproken door middel van het doel en het product.

De sokkel hoogte hangt nauw samen met het product wat erop komt. U bent bijvoorbeeld een bloemist en wilt dat klanten de bloemen goed kunnen zien. Dan is het gewenst dat mensen bovenop de bloemen kunnen kijken. Maar heeft u bijvoorbeeld een sculptuur gekocht en wilt u dat mensen deze ook van onderaf goed kunnen bekijken, dan is een hogere sokkel noodzakelijk.

 

Bepalen sokkel hoogte

Om de hoogte van de gewenste sokkel te bepalen is het belangrijk om het doel van het geheel te bepalen. Welk product komt er op de sokkel, welk publiek bekijkt het product op de sokkel en met welk doel? Hierin maken we onderscheid tussen de volgende twee doelen.

1. Decoratief
Dient de sokkel en het object erop vooral voor decoratieve doeleinden? Bijvoorbeeld om een ruimte aan te kleden met een bloempot erop of decoratieve objecten. In deze gevallen kan een hogere sokkel beter uitpakken, die tot de kijkhoogte van het publiek reikt. Op deze manier valt het object meteen op bij het publiek omdat ze er niet zozeer naar hoeven te zoeken, gezien het op ooghoogte staat.

2. Verkoop
Wordt de sokkel ingezet met producten voor de verkoop, komen er andere eisen bij kijken. Hierbij zal het namelijk wenselijk zijn dat mensen de gepresenteerde producten ook goed kunnen bekijken, aanraken en uiteindelijk pakken. In dat geval is een wat lagere sokkel – of blok – meer op pakhoogte juist toepasselijker.

 

In drie stappen naar de ideale sokkel hoogte

Hieronder laten we zien welke 3 stappen je door kan lopen, om de juiste hoogte van jouw sokkel te bepalen. Breng hierbij in kaart welk product je wilt tonen, en voor welk publiek (volwassenen versus kinderen). Bepaal dan het doel, dient het vooral voor decoratieve doeleinden, zal het geheel wellicht op ooghoogte mogen komen te staan. Is het doel van de sokkel vooral om te verkopen, zal een iets lageren sokkel op pakhoogte wellicht beter aansluiten.

 

Voorbeeld: sokkel hoogte winkel
Mocht je een sokkel voor in een winkel zoeken, wat is dan de meest gepaste hoogte voor een sokkel? De ideale kijkhoogte is gemiddeld 1,6 meter (met een range naar boven en beneden). Op deze hoogte trek je de aandacht van de klant. Nu is het echter niet zo handig als een T-shirt op deze hoogte ligt, voor de klant om deze te pakken. Een lagere sokkel of blok is dan benodigd zodat klanten het product goed kunnen bekijken, aanraken en pakken.
Het is natuurlijk ook goed mogelijk om beide te combineren. Dan zet je een hogere sokkel in om één uitgelicht product op te presenteren, op kijkhoogte. En hiervoor plaats je dan een lagere sokkel op pakhoogte, waar dan de verschillende maten liggen.

Voorbeeld: sokkel hoogte musea
In een museum is het daarentegen gewenst dat de mensen de objecten gemakkelijk kunnen bezichtigen, en niet zozeer het aanraken ervan. Hierbij is een sokkel op kijkhoogte dan ideaal. De bezoekers kunnen de kunstobjecten dan gemakkelijk van dichtbij bekijken, zonder te hoeven bukken.

 

Andere factoren die invloed hebben op het bepalen van de sokkel hoogte

Naast het feit dat de hoogte van de sokkel voornamelijk wordt bepaald door het doel waarvoor deze wordt ingezet, is het natuurlijk ook belangrijk dat de sokkel in de rest van het interieur of inrichting past. Hieronder nog enkele andere factoren die een belangrijke rol spelen in het bepalen van de ideale hoogte van de sokkel.

Interieur / inrichting
In de vorige blog: Lengte en breedte sokkel: hoe bepaal je de juiste maat? heeft u de gewenste lengte x breedte bepaald aan de hand van de gewenste stijl. Nu is het zaak om dit te matchen zodat de sokkel goed past in uw interieur of winkelinrichting. Om een eentonige inrichting te voorkomen, en de sfeer te optimaliseren, is het bijvoorbeeld gewenst dat de producten niet allemaal dezelfde hoogte hebben. Een zogenaamde horizon van spullen. Hier kan de sokkel hoogte dan ook een goede rol in spelen om dit te doorbreken en zo de juiste balans te vinden in jouw interieur.

Plafondhoogte
Het plafond is een harde limiet welke invloed heeft op de sokkel hoogte. Een gemiddeld plafondhoogte in Nederland ligt op 2,4 meter, dus voor kleinere sculpturen en bloemen zal dit geen enkel probleem zijn. Maar een sokkel hoogte van bijvoorbeeld 120 cm met hierop een groot bloemstuk of kunstvoorwerp, kan al dicht bij het plafond komen. De keuze voor een lagere sokkel van 100 cm of 80 cm kan dan al een groot verschil maken. Komt het kunstwerk of product namelijk te dicht bij het plafond, zal het vaak niet volledig tot zijn recht komen.

Wisselende collectie
Wellicht wil je door de seizoenen heen, wisselende objecten op de sokkel presenteren. Waarschijnlijk is niet ieder object even groot. Denk van tevoren dan even goed na over de producten die je er wellicht op wilt zetten, en kies voor een gemiddelde sokkel hoogte die past bij deze producten.

 

Extra tips bij het bepalen van de juiste hoogte sokkel

  • Hoog plafond? Dan past een hogere sokkel goed om de ruimte te vullen
  • Als je graag dezelfde hoogte wil hebben van de sokkels, geeft dat rust maar plaats deze dan wel wat uit elkaar
  • Om echt een goed idee te krijgen van de hoogte, biedt het aftapen van de muur op verschillende hoogtes een goed visueel hulpmiddel om een goed beeld te krijgen van de afmetingen
  • Heeft u bijvoorbeeld een kleinere ruimte dan kan een open sokkel voor extra openheid en een ruimtelijkheid zorgen t.o.v. dichte sokkel. Hierdoor kan ja dan je dan alsnog voor een iets hogere sokkel gaan.

 

Veelgebruikte sokkel hoogtes en bijbehorende inzetmogelijkheden

Sokkel hoogte: 60 cm of lager
Een lage sokkel is vaak geschikt voor het presenteren van grotere producten of producten die van bovenaf bekeken dienen te worden, zoals bijvoorbeeld bloemen. U kunt een kleinere sokkel natuurlijk ook inzetten als bijzettafel, op maat gemaakt welke aansluit bij de hoogte van de bank. De hoogte van 40 of 50 cm is dan geschikt omdat dit de gemiddelde zithoogte van een bank bedraagt.

Sokkel hoogte: 60 cm – 100 cm
Een andere veelvoorkomende sokkel hoogte ligt tussen de 60 en 100 cm. Het gros van de bestellingen bij Luukzuilen valt ook binnen deze range. Dit komt omdat men producten van deze hoogte goed kunnen bekijken, en eventueel aanraken. Een goede allround maat.

Sokkel hoogte: 100 cm of groter
Deze sokkel hoogte is voornamelijk geschikt als je het product decoratief of informatief wilt inzetten. Denk hierbij aan staande foto’s en flyers, kunst of kleine producten die niet veel meer aan hoogte toevoegen. De sokkel zorgt dan voor de ideale kijkhoogte.

 

Conclusie

Afhankelijk van het product, de beschikbare ruimte en doel van de sokkel – decoratief of verkoop – is de hoogte te bepalen. Standaard worden voor vrijwel elk type sokkel de hoogtematen 60, 80, 100 en 120 cm gehanteerd.  Voor de precieze afmetingen per sokkel kunt u terecht op de betreffende productpagina. Maar dit hoeft zeker niet te betekenen dat dit de ideale maat is voor iedereen. En omdat Luukzuilen wel graag de perfecte zuil voor iedereen wilt aanbieden, is maatwerk natuurlijk ook mogelijk. Je kan dan contact opnemen via info@luukzuilen.nl of vraag een vrijblijvende offerte aan indien er een afwijkende maat gewenst is.

 

;