Lengte en breedte sokkel: hoe bepaal je de juiste maat?

13 augustus 2020

Een veelgevraagd advies bij Luukzuilen gaat over het vinden van de juiste lengte en breedte van een sokkel. Dit is een terechte vraag, gezien de grootte van de sokkel veel invloed heeft op het totaalbeeld, de sfeer en omgeving zoals het interieur of winkelinrichting.

De lengte en breedte van de sokkel wordt bepaald aan de hand van de grootte van het product, de plek en de gewenste sfeer.

In dit blog wordt uitgelegd hoe je de juiste lengte en breedte voor jouw sokkel bepaald aan de hand van de grootte van het product wat erop komt. Daarnaast wordt uitgelegd wat de grootte van de sokkel met de sfeer doet, en welke factoren nog meer een rol spelen in de keuze van de lengte x breedte. In dit geval gaan we uit van een vierkante sokkel, maar uiteraard kunt u dit ook toepassen op een ronde of hexagon sokkel. Wilt u ook weten hoe u de juiste hoogte van een sokkel kiest? In de blog: In 3 stappen naar de perfecte sokkel hoogte wordt dit uitgelegd.

 

Waarom is de juiste lengte x breedte belangrijk voor een sokkel?

De juiste afmetingen van de sokkel zorgen ervoor dat het juiste totaalplaatje wordt gecreëerd. Naast dat de juiste afmeting zorgt voor voldoende stabiliteit om het product te dragen, zet het namelijk ook een bepaalde sfeer neer. En hierbij zetten verschillende afmetingen, verschillende sferen neer. Zo kan je bijvoorbeeld samenhang met het product creëren door gelijkwaardige groottes te pakken, of zet je juist een meer statige uitstraling neer door een grotere sokkel in te zetten.

 

Welke factoren bepalen de afmeting van de sokkel?

 

De plek bepaalt de afmeting van een sokkel

Vaak heb je van tevoren al een idee waar de sokkel komt te staan, of in welke omgeving. De plaats van de sokkel, kan zeer bepalend zijn voor de afmetingen van de sokkel. Is er enkel een (kleine) hoek beschikbaar, of komt de sokkel wellicht in een enorme (beurs) hal te staan of op een open winkelvloer? Is de sokkel bijvoorbeeld bedoeld om een hoek op te vullen, dan bepaalt de beschikbare ruimte vaak al de lengte x breedte, en is er weinig keus.

Bijvoorbeeld, in onderstaand voorbeeld heeft de plek de lengte x breedte van de sokkel bepaald. Er is een kleine nis over tussen de kast en de muur en deze diende opgevuld te worden. Zo is er uiteindelijk een sokkel met de afmetingen 25x25cm ingezet voor het presenteren van een kunstobject, precies passend in de hoek.

 

Het object bepaalt de afmeting van de sokkel

 In tegenstelling tot de plek, is het ook mogelijk dat een object of product qua afmetingen zo bepalend is dat dit de afmetingen van de sokkel bepaald. Denk hierbij aan een vierkant aquarium van 50x50cm, waarbij u geen ruimte rondom over wilt houden. De lengte- en breedtemaat van de sokkel zijn dan al snel bepaald.

Maar in veel gevallen ben je niet verbonden aan een zeer specifieke plek, of strikte afmetingen door het object. En in dat geval zijn er meerdere mogelijkheden voor de lengte en breedte van de sokkel, die het geheel tot een mooi eindresultaat zullen brengen.

Veel gebruikte objecten voor een sokkel zijn:

  • Planten
  • Kunstvoorwerpen
  • Kleding
  • Accessoires
  • Bedrijfsproducten

 

Bepalen lengte x breedte van een sokkel

 Het object dat op de sokkel gepresenteerd gaat worden, is natuurlijk erg sturend voor de afmetingen van de zuil. En de ruimte die overblijft tussen de sokkel en het product, bepaald de sfeer en uitstraling ervan. Hier kan je dus mee spelen.

Door van tevoren goed na te gaan welke sfeer je neer wilt zetten, kan de grootte van de sokkel – en dus deze tussenruimte – al snel bepaald zijn. In de lengte/breedte kan je ervoor kiezen om de sokkel kleiner, even breed, of breder dan het breedste gedeelte van het object te laten maken. Iedere lengte/breedte afmeting van de sokkel geeft een totaal ander beeld.

Hieronder 3 sferen die je kan creëren aan de hand van de productgrootte die erop geplaatst wordt.

  • Oversized

Grotere ruimte laten rondom het object en daarmee een grotere lengte x breedte van de sokkel kiezen. Deze optie straalt luxe en grandeur uit. Het product krijgt door de (extra) grootte van de sokkel namelijk alle aandacht. Omdat er maar een relatief klein product op staat, houdt u veel ruimte over, en wordt zo op een groot voetstuk geplaatst. Dit zorgt voor een groots gevoel en chique uitstraling.
Richtlijn afmeting sokkel: breedte/lengte object x factor 2

Tip: Zorg ervoor dat de sokkel niet té groot is en het product teniet doet. Een luxe uitstraling zoals het presenteren van een sokkel op een grote sokkel voelt luxueus aan maar overdrijf uiteraard niet.

 

  • Medium

Het product of object wat op de sokkel gepresenteerd staat heeft wat ruimte rondom over op de sokkel. Hierdoor zijn de sokkel en het object gelijkwaardig aan elkaar en in verhouding. Er ontstaat één geheel wat zorgt voor een rustige uitstraling.
Richtlijn afmeting sokkel: breedte/lengte object x factor 1,5

 

  • Small

Het object is gelijk aan de afmetingen van de sokkel. Er is geen ruimte meer over op de sokkel en het product beslaat de gehele lengte x breedte. Bij deze optie is de sokkel geheel ondergeschikt aan het product.
Richtlijn afmeting sokkel: breedte/lengte object = breedte/lengte sokkel

Tip: Doordat de sokkel even groot is als het product kan de sokkel instabieler staan. Een verzwaring is hier dan ook vaak ten zeerste aan te raden.

 

Voorbeeld:

Je hebt een mooie bloempot van 20×20 cm die je op een sokkel wilt zetten. Maar je vraagt je af welke lengte en breedte je het beste kan kiezen voor de sokkel zodat het uiteindelijk de gewenste sfeer neerzet. Dan heb je – onder andere – de keuze uit de drie bovengenoemde sfeerbeelden. Wil je dan graag een rustige sfeer behouden, kan je kiezen voor de “medium” optie. Kijk vervolgens welke afmetingen de bloempot heeft, en vermenigvuldig dit met factor 1,5. Voor een mooie balans tussen sokkel en product raden we dan aan om de afmetingen van de sokkel op 20cm (vaas) x 1,5 (“medium” factor) = 30 cm te bestellen. Je zou dan dus uitkomen op een zuil van 30×30 cm.

 

Veelgebruikte lengtes en breedtes voor een sokkel

Sokkel 25x25cm
Veelgebruikt voor kleinere kunstwerken of als de sokkel een slank en niet te aanwezig uiterlijk mag hebben. Daarnaast heeft deze afmeting als voordeel dat de sokkel licht is, en makkelijk te verplaatsen

Sokkel 30x30cm
Dit is de meest toegankelijke afmeting, en daardoor ook het meest besteld bij Luukzuilen. Geschikt voor allerlei producten en een echte allrounder.

5 witte zuilen naast elkaar met schoenen bovenop

Sokkel 35x35cm
Een redelijk slank uiterlijk maar wel een zeer stabiele basis die niet zomaar omvalt. Dan is een sokkel in de afmetingen 35x35cm een goede keuze. Veel presentatieruimte en zeer geschikt voor zware objecten en kunstwerken.

Sokkel 40x40cm of groter
Ideaal voor grote kunstwerken of bloempotten. Ook het presenteren van meerdere items in een winkel is hiervoor geschikt.

 

Conclusie

Wanneer de plek of het object geen specifieke afmetingen van de sokkel eisen, zijn er verschillende mogelijkheden bij het bepalen van de perfecte lengte en breedte van jouw sokkel. En verschillende afmetingen zorgen voor verschillende sferen. Wil je een luxe uitstraling neerzetten, is een grotere lengte x breedte maat wellicht gewenst en voor een subtiel effect is een kleinere maat weer beter geschikt. Hierbij is er geen goed of fout, maar ligt het er maar net aan welke stijl jij neer wilt zetten met de sokkel en het gepresenteerde product!