Dé 3 meest populaire sokkel vormen! Welke kiest u?

12 juli 2020

Voor elke ruimte en gelegenheid is er een sokkel. Hierbij spelen de afmetingen en kleur een belangrijke factor bij het neerzetten van de juiste sfeer, maar daarnaast speelt de vorm ook een gedegen rol. Wanneer de juiste vorm wordt gekozen, zorgt dit voor een samenhang tussen andere interieur items. Maar de sokkel vormen zorgen voor verschillende effecten.

In dit blog worden de vormen van de sokkels met elkaar vergeleken, en bekeken welke sfeer er ontstaat. Tevens zal de vorm het gepresenteerde product op de sokkel ook uitgelicht worden aan de hand van foto’s. Zo kies je straks gemakkelijker jouw geschikte vorm sokkel.

Bij Luukzuilen worden de volgende vormen aangeboden: vierkant, rechthoekig, rond en een hexagon vorm. Hierbij is de meest gekozen variant vierkant. Dit is ook wel het boegbeeld onder de sokkels te noemen. Echter worden ronde en hexagon sokkels ook steeds populairder!

 

Elke vorm sokkel geeft een andere indruk en gevoel

Iedere vorm zet zijn eigen sfeer neer en roept een ander gevoel op. Zo heeft een ronde sokkel een andere uitstraling dan een vierkante sokkel. Rond wordt over het algemeen ervaren als een zachte en vriendelijke vorm, waardoor deze vaak een wat speelser effect geeft. Vierkant heeft juist weer harde lijnen wat zorgt voor meer strakheid en wellicht rustiger oogt. Hexagon is dan weer een mooie mix tussen vierkant en rond. Het heeft zowel de zachtheid van de ronde vorm maar ook de hoekigheid van vierkant.

 

De vorm van het presentatie object is ook bepalend

Welke vorm sokkel jij het mooist vindt en het best vindt passen bij het interieur of winkelinrichting is natuurlijk persoonlijk. Hierbij gaat het er ook om welke sfeer je graag neer wilt zetten.
Om een juiste keuze te kunnen maken, is het ook belangrijk om te kijken naar de vorm van het gepresenteerde object op de sokkel. Om hier een beter beeld bij te geven hebben we hieronder een overzicht gemaakt van verschillende vormen sokkels, en verschillende vormen vazen.

3 vormen sokkels met ronde vaasVierkant – rond – hexagon sokkel met een ronde vaas

vierkant rond hexagon sokkel met vierkante vaasVierkant – rond – hexagon sokkel met een vierkante vaas

Hierboven zijn dezelfde sokkels te zien. In de bovenste reeks worden deze gecombineerd met een ronde vaas, en in de onderste reeks met een vierkante vaas. Deze overzichten geven je een goed beeld van hoe de vorm van de sokkel samenwerkt met de vorm van het gepresenteerde object.

 

Verschil in vorm

Door het combineren van twee verschillende vormen – zoals een vierkante sokkel met een ronde vaas of een ronde sokkel met vierkante vaas – wordt het geheel mooi doorbroken. Door het gebruik van twee verschillende vormen op elkaar, wordt de vaas als het ware los getrokken van de sokkel. Dit zorgt voor een spannend effect, waarbij de aandacht ook vooral naar de vaas gaat. Deze combinatie werkt goed als je vooral de aandacht naar het product toe wilt trekken.

 

Overeenkomende vorm

Worden er twee dezelfde vormen gecombineerd – vierkante sokkel met vierkante vaas of ronde sokkel met ronde vaas – vormt het meer één geheel. Dit komt omdat de vormen eigenlijk precies in elkaar overlopen. Hierbij versterkt het effect van de vorm elkaar ook nog eens: een vierkante sokkel met vierkante vaas maakt het geheel nog strakker. Voor rond op rond geldt hetzelfde, waarbij er één zacht en sierlijk geheel ontstaat. Dit effect is erg mooi wanneer je de sokkel bij het geheel wilt betrekken, en een groot presentatie object neer wilt zetten.

 

De kracht van vormen

Hexagon is in dit verhaal een aparte. De vierkante vaas benadrukt in deze namelijk de hoekigheid van de sokkel, terwijl de ronde vaas juist zijn zachtere kant naar voren brengt. Dit laat dus heel goed het effect, en eigenlijk de kracht, van vormen zien. Afhankelijk van het gewenste effect, kan je dus verschillende vormen met elkaar combineren. Hierbij is dus niet enkel de vorm van de sokkel bepalend, maar speelt de vorm van het gepresenteerde object ook een grote rol.

 

Plek van presenteren

Welke vorm sokkel het beste geschikt is, kan ook afhangen van de plek waar deze zal komen te staan. Wilt u de sokkel midden in uw woonkamer of winkel, of juist tegen de muur. Een ronde of hexagon sokkel is zeer geschikt als middelpunt van de presentatie, dankzij de ronde vorm waar iedereen omheen kan lopen en toegankelijkheid uitstraalt. Deze vorm maakt de ronde sokkel wellicht wel wat minder geschikt om in een hoek te plaatsen. Al kan dit juist ook mooi de lijnen breken als dat het gewenste effect is. Een rechthoekige of vierkante sokkel is juist zeer goed geschikt voor een presentatie tegen de muur of in een hoek.

 

De tussenruimte

Ronde en hexagon sokkels hebben een wat kleiner oppervlak dan hun vierkante en rechthoekige tegenhangers. Hierdoor nemen ze ook net wat minder ruimte in beslag. Als de presentatieruimte beperkt is of u wilt hier juist maximaal gebruik van maken, kan je overwegen om een ronde of hexagon sokkel in te zetten.

Is de ruimte beperkt maar wil je toch graag meerdere sokkels naast elkaar presenteren, dan is het raadzaam om te kijken naar de meest efficiënte opstelling van de sokkels. Een hexagon sokkel heeft bijvoorbeeld als bijkomend voordeel dat deze goed in elkaar te ‘’klikken’’ zijn. Op deze manier kunnen er gemakkelijk meerdere sokkels tegen elkaar gepresenteerd worden zonder verlies van tussenruimte. In de afbeelding hieronder is de tussenruimte tussen de verschillende aangeboden vormen sokkels goed te zien.

illustratie vorm sokkels en tussenruimte

Constructie sterkte en veiligheid van de vorm

Verschillende vormen betekent ook, verschillende constructies. De ronde sokkel bestaat uit de minste onderdelen waardoor het constructief het meeste gewicht zal kunnen dragen. De vierkante en hexagon sokkel komen grotendeels overeen met elkaar en bestaan uit meerdere onderdelen. Echter hebben alle sokkels een draagvermogen van minimaal 80 kg.

Daarnaast kunnen we nog iets zeggen over de veiligheid van de vorm. Bij een ronde sokkel zitten geen uitstekende hoeken, wat deze sokkel de meest “veilige” keuze maakt. De andere vormen hebben uitstekende kanten, waarbij die van de vierkante sokkel het meest hoekig zijn. Om de kans op bezeren zo klein mogelijk te maken, rondt Luukzuilen deze kanten ietwat af zodat er geen scherpe punten ontstaan.
Meer weten over deze rand? In de blog kwaliteit sokkel leggen we hierover meer uit.

 

Vormen sokkels bij Luukzuilen

Luukzuilen biedt standaard drie vormen sokkels aan. Hierbij zijn de vierkante en hexagon sokkels in vele afmetingen mogelijk. De ronde sokkels zijn in de uitvoeringen 31,5 en 40 cm leverbaar, optioneel ook in 50 cm breedte. Ook rechthoekige sokkels zijn in vele maten en kleuren verkrijgbaar. Staat uw gewenste sokkel er niet bij? mail uw wensen naar info@luukzuilen.nl of vraag een maatwerk offerte aan en ontvang binnen 1 werkdag een reactie.