Draagvermogen MDF sokkel

17 oktober 2018

Welk gewicht kan een sokkel dragen?

U heeft een zware vaas, beeld of kunstwerk en vraagt zich af of een sokkel dit kan dragen? Geïnspireerd door deze vraag heb ik het draagvermogen getest van een standaard MDF sokkel. Tevens zal ik in dit blog bespreken welke onderdelen van de sokkel hier invloed op hebben.

Wat houdt het draagvermogen van een sokkel in?

Het draagvermogen staat voor de maximaal toegestane belasting die op de sokkel uitgeoefend mag worden. Simpel gezegd staat het dus voor het aantal kilo’s dat een sokkel kan (en mag) dragen. Hierbij spelen een aantal factoren een belangrijke rol:

  • Afmeting (lengte x breedte)
    • De lengte en breedte hebben invloed op de kracht die naar de zijkanten van de sokkel wordt verspreid. Zo heeft een brede sokkel (bij dezelfde houtdikte) minder draagkracht. Dit komt doordat de neerwaartse kracht van het object over een langere zijde moet worden opvangen.
  • Dikte materiaal en constructie (MDF)
    • De dikte van de MDF-plaat – standaard 12mm – heeft van standaard een bepaald draagvermogen. Hoe dikker een plaat MDF hoe meer draagvermogen deze heeft (tevens meer gewicht). Daarnaast worden de sokkels in verstek gefreesd wat tevens zorgt voor meer lijmoppervlak dan een ‘koud op elkaar’ constructie.

Test draagvermogen mdf sokkel

Luukzuilen garandeert een draagvermogen tot 80 kilo. Maar hoeveel draagvermogen kunnen de sokkels werkelijk aan? Om hierachter te komen heb ik een standaard sokkel gebruikt (30x30x80cm en 12 mm MDF) en getest hoeveel zandzakken à 25 kg deze kon dragen. In totaal heb ik 10 zakken op één enkele sokkel kunnen plaatsen, wat gelijk staat aan 250 kg. De sokkel kan wellicht nog meer kilo’s aan.

Nu wil ik hier wel graag bij vermelden dat deze zakken niet voor langere tijd op de sokkel hebben gelegen. Ik garandeer dan ook geen draagkracht van 250 kg, de gegarandeerde draagkracht blijft 60-80 kg, zoals aangegeven op de productpagina’s van de betreffende sokkels.

Sokkels met meer draagvermogen

Mocht u een zwaar object op de sokkel willen plaatsen, dan zijn er dus zeker mogelijkheden. Wilt u de sokkel bijvoorbeeld gebruiken voor specifieke toepassingen zoals voor een zwaar kunstwerk van gietijzer of steen, een aquarium of zware bloempot, dan is dit geen probleem. Mocht u een zwaar voorwerp op de zuil willen en twijfelt u of een standaard zuil dit wel aankan, laat dit dan gerust weten. Middels maatwerk kan Luukzuilen er dan voor zorgen dat de zuil extra verstevigd wordt wat de draagkracht vergroot. Er wordt tevens voor uw specifieke toepassing gekeken welke constructie en houtsoort hier geschikt voor is en aansluit bij uw wensen.