Sokkels zwaar? Deze sokkel is een lichtgewicht

19 juni 2020

Een sokkel kan uitgevoerd worden in verschillende basismaterialen zoals besproken in de blog: Waarom MDF zo geschikt is voor het maken van een sokkel. Maar in bepaalde situaties is het gewenst om de focus meer op een bepaalde eigenschap te leggen, zoals bijvoorbeeld het gewicht. Zo zijn er situaties waarin een lichtere sokkel goed van pas zou komen, bijvoorbeeld wanneer de sokkel vaak verplaatst zal worden. In dit blog wordt beschreven wat een lichtgewicht sokkel weegt en wat de voor- en nadelen zijn t.o.v. een MDF sokkel.

Wat weegt een lichtgewicht sokkel?

We zullen meteen de belangrijkste cijfers erbij pakken. Een lichtgewicht sokkel weegt 5,4 kg. Een standaard MDF sokkel weegt 7,9 kg. Dit geldt voor een sokkel in de afmeting 30x30x80cm, met beide dezelfde plaatdikte van 12mm.

  • Dit is een gewichtsbesparing van ruim 31%

Wat maakt de sokkel zo lichtgewicht?

Het antwoord ligt in de gebruikte houtsoort. De lichtgewicht sokkel van Luukzuilen wordt namelijk gemaakt van populieren multiplex. Een plaatmateriaal dat opgebouwd is uit verschillende dunne lagen aan populieren hout. Dit hout kenmerkt zich door een zeer laag soortelijke gewicht. Door dunne lagen kruislings op elkaar te verlijmen, ontstaat een plaat die erg sterk is, maar toch licht in gewicht. In de afbeelding is goed te zien hoe dit plaatmateriaal uit lagen is opgebouwd. Dit in tegenstelling tot een MDF plaat die bestaat uit samengeperste vezels.

Populier_MDF_plaat

Waarom juist dit plaatmateriaal zo geschikt is

Voor lichtgewicht producten wordt ook vaak gedacht aan karton, polystyreen, balsa hout en populieren multiplex. Dit zijn allen zogenaamde lichtgewicht materialen. Bij Luukzuilen staat kwaliteit, maatwerk en duurzaamheid voorop. Het product dient hoogwaardig afgewerkt te kunnen worden, er moeten grote of juist kleine sokkels mee te maken zijn en deze moeten jarenlang mee gaan.

Ondanks dat populieren multiplex niet het aller lichtste materiaal is uit bovenstaande opsomming, scoort deze toch het beste op de gestelde eisen voor een sokkel vanuit Luukzuilen. En zoals eerder beschreven is dit plaatmateriaal alsnog in staat om een aanzienlijke gewichtsbesparing te realiseren ten opzichte van een MDF sokkel.

 

Voor- en nadelen 

Voordelen

  • De gewichtsbesparing t.o.v. een MDF sokkel is ruim 31%
  • De sokkel is gemakkelijk te verplaatsen op bijvoorbeeld een beurs, expositie of in de winkel
  • Sterke constructie ondanks het lichtere gewicht
  • Strakke afwerking – zoals gespoten in een kleur – mogelijk

Nadelen

  • Het hout is wat zachter dan MDF
  • Bij hoge en smalle sokkels staat deze door het lichtgewicht minder stabiel dan een MDF sokkel

 

Voor wie is deze sokkel geschikt?

Bij het bezoeken van meerdere beurzen of exposities worden de sokkels vaak veelvuldig verplaatst van A naar B. Het is dan vaak wenselijk om een zo licht mogelijke sokkel te hebben waarbij deze makkelijk verplaatst kan worden in uw beursstand of winkel. Maar u wilt ook een kwalitatief goede sokkel en wellicht ook nog maatwerk. Dan is de lichtgewicht sokkel een goede uitkomst. Zeker omdat bij grotere maatwerk projecten de gewichtsbesparingen behoorlijk kunnen oplopen.

 

Hoe kan ik een lichtgewicht sokkel bestellen?

Bij Luukzuilen wordt de lichtgewicht sokkel aangeboden onder de naam houten sokkel. Onbewerkt is de sokkel dus gemaakt van populieren multiplex en kenmerkt zich door de lichte kleur en subtiele patroon.

Wilt u liever de sokkel in een kleur naar wens, dan is dat uiteraard mogelijk. Op de productpagina van houten sokkel selecteert u eenvoudig de juiste kleur via het drop-down menu. De sokkel is na bewerking helemaal glad gespoten en er zijn geen nerven of patronen meer zichtbaar.

Staat uw kleur of gewenste afmeting er toch niet bij? vraag dan een vrijblijvende offerte aan of mail uw wensen naar info@luukzuilen.nl