Sokkel in uw winkel? 4 tips voor de juiste productpresentatie!

6 juli 2020

De winkel en etalage zijn uw persoonlijke visitekaartje. De ideale winkelinrichting dient er dus gevarieerd en aantrekkelijk uit te zien, is logisch ingedeeld en overtuigd klanten om de producten uiteindelijk te kopen. De presentatie hierbij is uiterst belangrijk, naast andere eisen waar een ideale winkelinrichting aan dient te voldoen zoals de juiste verlichting, decoratie of het thema van de winkel. In dit blog wordt vooral gekeken naar productpresentatie door middel van het inzetten van een sokkel. Maar hoe kiest u een sokkel die aansluit bij uw winkel(inrichting)? Hieronder vindt u vier belangrijke punten waar u rekening mee kunt houden.

 

1. Sokkel zorgt voor ideale kijkhoogte product

Ondanks de veranderende trends en seizoenswisselingen, blijven de afmetingen van uw producten vaak hetzelfde. Een kledingzaak zal kleding blijven verkopen en een bloemist, bloemen. Meet dus de artikelen die u wilt presenteren in de winkel op, en kies vervolgens de gewenste hoogte van de sokkel. Denk hierbij aan de ideale oog- of pakhoogte voor de klant, voor uw product.
Leuk weetje: in Nederland ligt de gemiddelde ooghoogte op 1,6 meter.

  • Doelgroep

Pas de sokkel hoogte aan op uw geselecteerde doelgroep zoals kinderen of volwassenen. Hierdoor is de kijkhoogte goed afgestemd en zullen de artikelen in het oog springen.
Wilt u bijvoorbeeld sieraden presenteren, kunt u denken aan een sokkel van 40x40x110cm. Of is het gewenst om meerdere shirtjes naast elkaar te etaleren, kies dan voor een sokkel van bijvoorbeeld 80x40x110cm. Maar ook voor het uitstallen van paspoppen kunt u een lage etalage sokkel inzetten om zo de ideale ooghoogte te bereiken.

kijkhoogte_sokkel_illustratie

[Tip]:  Groepeer: selecteer items die in dezelfde productgroep passen

 

2. Compositie van sokkels

Het vorig beschreven punt over de ooghoogte kan nog verder aangevuld worden met een tip over de zogenoemde driehoek compositie. Deze compositie houdt in dat u meerdere producten bij elkaar presenteert in een cluster, of driehoeksverhouding. Op deze manier trekt u op een prettige manier de aandacht van de klant naar meerdere producten. Zorg er hier wel bij dat er variatie in de sokkels zit, maar alle producten nog steeds goed zichtbaar zijn. Door hiermee te variëren wordt een speels effect gecreëerd en verschillende aandachtspunten belicht voor de klant. En vergeet hierbij dan niet de ideale ooghoogte in geval van etaleren, of pakhoogte in geval van het presenteren in de winkel.

Naast de verschillende hoogtes levert de vorm ook een bijdrage aan de winkelbeleving. Een ronde sokkel wordt vaak als zacht en vriendelijkheid beschouwd en vierkant juist met duurzaamheid en zakelijkheid. Houd hierbij dus goed in de gaten wat u uit wilt stralen in uw winkel.

 

 3. De invloed van een sokkel op de looproute

Een sokkel kan een grote bijdrage leveren aan uw vloerplan en gewenste looproute. Een logische en gestructureerd ingedeelde winkel is een belangrijk punt voor de juiste shopervaring (denk hierbij ook aan niet tegen de stroming in lopen) en hogere kans tot kopen (de meepakkers op het einde). Hoe wilt u de klant door uw winkel laten lopen? Een groot presentatieblok kan hierbij klanten ‘’dwingen’’ een bepaalde route te lopen, terwijl er bij smallere sokkels juist doorheen gelopen kan worden. Dit laatste kan ook juist gewenst zijn, bijvoorbeeld op een drukke plek in de winkel (zoals de paskamer ruimte) waar u alsnog een product onder de aandacht wilt brengen.

 

4. Kleur 

Als laatste draagt ook de kleur van een sokkel bij aan de sfeer van de winkel, en zorgt tevens voor een samenhangend geheel. Elke kleur roept een bepaalde emotie op. Uit onderzoek blijkt dat, over het algemeen, felle en donkere kleuren meer invloed hebben op een negatieve spanning en stress. Lichte kleuren daarentegen, bevorderen een aangenaam gevoel en leiden zo tot verkenning van de winkel.

Een juiste kleur op een sokkel is dus bepalend voor de productpresentatie. Aan de andere kant kan teveel kleur een winkelinrichting druk maken. Let bij een gekleurde sokkel op de volgende aspecten:

  • Welk imago heeft mijn winkel en welke kleur past daarbij?
  • Vormt de presentatie een geheel?

[tip] Heeft u bijvoorbeeld een zeer snel wisselend assortiment dan zorgt wit voor een neutrale tint die goed te combineren is met meerdere producten.

[tip]: Gebruik in een etalage geen kleuren die naar geel neigen. Dit schept vaak de indruk dat de spullen oud en vergeelt zijn.

 

Altijd een passende sokkel of presentatieblok voor uw winkelinrichting!

Verder speelt de beschikbare ruimte natuurlijk ook nog een grote rol. Heeft u een kleine bloemenwinkel of juist een groot warenhuis? Iedere winkel en assortiment vraagt weer om een andere inrichting en gebruik van de ruimte. Door verschillende vormen en maten aan te bieden, is er vrijwel altijd een passende sokkel voor uw winkelinrichting te vinden bij Luukzuilen. En kunt u de gewenste afmetingen niet in de webshop vinden, dan kunt u natuurlijk altijd een maatwerk offerte aanvragen.