Kan een sokkel vergelen? Let bij aankoop op deze punten

1 augustus 2020

Kan een sokkel vergelen?

Op elke sokkel die afgewerkt is met (meerdere lagen) lichte verf, kan je jezelf afvragen of deze op den duur zal gaan vergelen of niet. In dit blog gaan we in op de vraag waardoor de vergeling bij verf nou eigenlijk veroorzaakt wordt. Tevens zullen de belangrijkste punten besproken worden waarop u dient te letten bij het aanschaffen van een sokkel.

Vergeling afhankelijk van soort verf op sokkel

Om te bepalen of de sokkel(s) vergelen is het van belang om te weten welke verf er gebruikt is. Over het algemeen zijn er twee veel gebruikte lakken voor sokkels:

  • Lak op terpentine basis/synthetische of alkyd lak
    > bevat synthetisch bindmiddel alkydhars op basis van bijv. sojaolie, zonnebloemolie of lijnolie
  • Water gedragen lak
    > bevat bindmiddelen als acrylaten en polyurethaan – in water opgelost

Vrijwel elke verf bestaat uit meerdere stoffen zoals bindmiddel, oplos- en verdunningsmiddel, pigmenten en vul- en hulpstoffen. De belangrijkste factor bij vergeling van de verf zijn de bindmiddelen.

Synthetisch bindmiddel bevat linoleenzuur, en dit zuur maakt dat de verf vergeelt. Dit zuur is enkel aanwezig in terpentine basis lakken (ook wel solvent gedragen/alkyd lakken). Bij water gedragen lakken is er geen synthetisch bindmiddel aanwezig, en dus ook geen linoleenzuur. Bij watergedragen is vergeling dan ook minimaal aanwezig.

 

Hoe ontstaat de vergeling van verf?

Nadat een synthetische lak is aangebracht, komt het in aanraking met de lucht en begint het drogingsproces. Bij het drogingsproces van de alkydhars (met daarin linoleenzuur) komt er een chemische reactie op gang door de aanraking met zuurstof. Tijdens deze reactie verkleurt de alkydhars – die van nature een gelige kleur heeft – nog donkerder geel.

Deze reactie vindt vooral plaats op plekken met gebrek aan daglicht. Op donkere plaatsen verloopt het vergelings proces namelijk sneller. Daarom wordt het ook wel donkervergeling genoemd.

Heb je bijvoorbeeld een bloempot op een sokkel staan, zal een verf op terpentinebasis geler uitslaan onder deze pot. De donkervergeling vindt in principe bij iedere synthetische lakkleur plaats, maar is uiteraard het meest zichtbaar op lichte kleuren zoals RAL-9016, RAL-9010 etc.

 

Welke lak gebruikt Luukzuilen voor de sokkels?

Bij Luukzuilen wordt enkel gebruik gemaakt van hoogwaardige water gedragen lakken. Dit heeft naast milieu- en gezondheidsaspecten ook het voordeel dat deze niet vergeelt. Bent u dus op zoek naar een witte sokkel die niet vergeelt bekijk dan gerust het aanbod.

Tip: Let dus goed op bij de aankoop van een sokkel of deze is afgewerkt met een water gedragen lak of alkydverf, oftewel een terpentine-verdunbare lak. Daarnaast zijn er ook nog zogenaamde hybride verven waarbij de eigenschappen van zowel solvent als water gedragen worden gecombineerd. In veel gevallen zit hier ook het linoleenzuur in.

 

Wat is het voordeel van water gedragen lak op een sokkel?

Sokkels worden vaak ingezet om een mooie bloempot of kunstwerk op te plaatsen. Maar om de zoveel tijd wil je wellicht iets anders op de sokkel plaatsen. Zou je hierbij een sokkel met alkydlak hebben, dan zal blijken dat er een gele vlek is ontstaan onder de bloempot of kunstwerk.

Dit zal bij de aangeboden sokkels van Luukzuilen dus niet gebeuren, dankzij de gebruikte watergedragen lak. Het kleurbehoud van deze kwaliteit water gedragen verven is erg goed, zodat u altijd van de oorspronkelijke kwaliteit kan blijven genieten. Je kan dus zorgeloos iets nieuws op de sokkel zetten. Een ander bijkomend voordeel is dat er geen typische geur van de verf afkomt, welke bij synthetische lakken wel aanwezig zijn.

 

Praktijkvoorbeeld donkervergeling

Om een duidelijk voorbeeld te geven van wat vergeling nou eigenlijk inhoudt bij alkydverf, is er een hexagon MDF plaat voorzien van witte alkydverf. In de testopstelling is ervoor gekozen om een bloempot voor 2 maanden neer te zetten en te kijken wat het effect is op het gedeelte onder de pot, waar geen daglicht heeft kunnen komen – ofwel donkervergeling. Het resultaat is dat de witte alkydverf geel is geworden. Deze vergeling is ook niet meer omkeerbaar. De gele vlek zal dit niet meer vanzelf weggaan bij het (langdurig) blootstellen aan daglicht.

 

 

Conclusie

Wilt u een lichte kleur sokkel waar geen donker gele vlekken ontstaan? Kies dan altijd voor een sokkel met een hoogwaardig water gedragen lak. Luukzuilen biedt enkel water gedragen lak aan op de gespoten sokkels, die niet vergeelt. Accessoires of een bloempot wisselen hierop kan je dus met een gerust hart doen, zonder de kans op donkervergeling.