Welke glansgraad: mat, zijdeglans of hoogglans?

12 oktober 2018

Een vraag die vaak gesteld wordt bij Luukzuilen betreft het glansgraad verschil tussen mat, zijdeglans en hoogglans. Hoewel er enkel twee afwerkingen worden aangeboden (mat en zijdeglans) zullen de belangrijkste verschillen tussen de afwerkingen besproken worden. Hoeveel verschillen deze afwerkingen nou werkelijk van elkaar, en welke eigenschappen hebben ze? In dit blog zal ik antwoord geven op deze vragen zodat u de juiste afwerking kiest voor uw perfecte sokkel.

Glansgraad verf en glanseenheden per sokkel

De glansgraad van een sokkel wordt uitgedrukt met de term mat, zijdeglans en hoogglans. Hierin wordt verder onderscheidt gemaakt in de glanseenheden. Hoe meer glanseenheden de verf heeft, hoe meer licht de afwerking weerkaatst en hoger de glans(graad) is. Zo weerspiegelt hoogglans het meeste licht, en heeft dus ook de meeste glanseenheden van de drie afwerkingen. Matte verf weerspiegelt het minste licht, en heeft beduidend minder glanseenheden:

Mat: tot 15 glanseenheden
Zijdeglans: 30-60 glanseenheden
Hoogglans: vanaf 75 glanseenheden

In het overzicht ziet u de gebruikte glansgraden zoals aangeboden op de sokkels door Luukzuilen, met de bijbehorende glanseenheden. Ook heb ik van alle drie de afwerkingen eenzelfde foto gemaakt met twee vaasjes erop. De matte sokkel geeft, in tegenstelling tot de hoogglans sokkel, een zwakkere reflectie van het licht. Dit resulteert in een matigere weerspiegeling van de vaasjes die erop staan. Tussen de matte en zijdeglans afwerking is qua reflectie een kleiner verschil te vinden, wat ook terug te zien is in de glanseenheden.

Waardoor ontstaat het verschil in glans?

Om deze vraag te beantwoorden, zal ik eerst kort uitleggen wat verf precies is. Verf is een vloeibaar en pigment bevattende substantie, welke als doel heeft een decoratieve en beschermende factor aan een product te geven. De stoffen die vrijwel in elke verfsoort voorkomen zijn: bindmiddelen, pigmenten, vulstoffen, additieven en oplosmiddelen. De belangrijkste stof voor de glansgraad hierbij is het bindmiddel. Het aanwezige bindmiddel in verf bepaalt de manier van droging, het bij elkaar houden van pigmenten en de hechting aan de ondergrond. En doordat het bindmiddel dit in verschillende gradaties doet per verfsoort, ontstaat er verschil in glansgraad.

Zonder al teveel in technisch detail te treden weergeeft de afbeelding het proces van pas aangebrachte verf, tot aan de droge verflaag. Vooral de eindpositie (afbeelding 3) van de bindmiddelen is belangrijk om het verschil in mat, zijdeglans en hoogglans uit te kunnen leggen.

De eerste fase wanneer de verf net is aangebracht en dus nog nat is, wordt weergegeven op het linker plaatje. Hierbij is te zien dat zowel het bindmiddel als het oplosmiddel als het ware gelijkmatig door elkaar heen zweeft. Wanneer hierna het droogproces wordt ingezet, ziet u dat het oplosmiddel verdampt en uit het bindmiddel verdwijnt. Het bindmiddel zal hierdoor steeds meer naar het oppervlak zakken en dichter op elkaar komen te liggen. Wanneer de verflaag uiteindelijk helemaal droog is (zoals te zien op het rechter plaatje) is alleen het bindmiddel nog aanwezig in de verflaag.

In iedere verfsoort zit een ander type bindmiddel welke ook op een andere manier opdroogt. Dit verschil in droging zorgt ervoor dat het bindmiddel zich per verfsoort uiteindelijk anders positioneert. Deze uiteindelijke positionering van het bindmiddel heeft vervolgens invloed op de hoeveelheid weerkaatsing van het licht. Dit zorgt voor het verschil in glansgraad. Het bindmiddel van hoogglans eindigt zeer dicht op elkaar waardoor het licht vrijwel volledig weerkaatst wordt en er een spiegelend effect ontstaat. Bij zijdeglans en mat ligt het bindmiddel minder dicht op elkaar wat resulteert in een matigere reflectie van licht.

Welke sokkel en glansgraad moet ik kiezen?

Dit verschil in de positionering van het bindmiddel zorgt er ook voor dat de drie afwerkingen allemaal hun eigen kenmerken hebben. Doordat het bindmiddel in hoogglans verf zo dicht op elkaar zit en veel licht weerkaatst is het bijvoorbeeld goed afwasbaar maar zijn krassen ook sneller zichtbaar. Matte verf aan de andere kant, camoufleert de gebruikssporen een stuk beter maar is door de brede positionering van het bindmiddel ook wat vlek gevoeliger. Daarentegen zit de zijdeglans sokkel hier mooi tussenin, waardoor er eigenlijk geen aandachtspunten te vinden zijn, wat deze sokkel ook bij velen de favoriet maakt. Het is vervolgens aan u om een keuze te maken tussen de verschillende afwerkingen. Gaat het u vooral om het uiterlijk, of zijn de eigenschappen ook belangrijk. Om u te helpen in deze beslissing, heb ik hieronder alle plus- en aandachtspunten nog even voor u opgesomd.