Wit? Zo kiest u de juiste RAL tint

10 oktober 2018

Wit ≠ wit

Het best verkochte product bij Luukzuilen is met stipt de witte sokkel. Wit is de perfecte kleur voor op een sokkel wanneer u een rustige uitstraling wilt behouden, en vooral de aandacht naar het product wilt toetrekken. Maar welke tint wit moet u dan kiezen? Het ene wit is namelijk niet het andere wit. Er zijn tegenwoordig talloze wittinten te vinden, met de meest uiteenlopende benamingen van ‘ijsbeer’ en ‘bloemkool’, tot ‘cotton flower’. En deze tinten hebben ook daadwerkelijk allemaal een ander uiterlijk. De mogelijkheden lijken in feite oneindig voor de consument, en dan is het soms lastig kiezen. Ook Luukzuilen biedt standaard enkele wittinten aan, maar ook de mogelijkheid om uw sokkel in iedere (wit)tint naar keuze te spuiten. Om u op weg te helpen naar de perfecte wittint voor u, zal er in dit blog worden uitgelegd hoe de verschillende tinten ontstaan, hoe te combineren en hoe u de juiste wittint vindt voor uw sokkel.

Verschillende wittinten

U wilt ‘’gewoon een witte sokkel’’, maar wat is gewoon wit als er wel honderden wittinten bestaan? De meest bekende wittinten zijn toch wel RAL-9016 (verkeerswit), RAL-9010 (zuiverwit) en RAL-9001 (crème wit), waarbij RAL een wereldwijd gebruikte kleurstandaard is. Maar zoals de foto al laat zien, zijn er veel verschillende tinten op de markt welke allemaal onder de noemer ‘wit’ vallen. Deze tinten lopen ruwweg uiteen van de koelere blauw/groentinten tot aan de warmere roze/geeltinten. Wanneer u slechts één kleurstaaltje ziet, is het niet meteen duidelijk zichtbaar in welke categorie de betreffende kleur valt. Echter, wanneer u enkele kleurstaaltjes naast elkaar legt zoals op de foto hieronder, wordt het pas goed zichtbaar hoe erg de wittinten van elkaar verschillen en in welke categorie u ze kunt plaatsen.

Hoe komt verf aan zijn (wit)tint?

Verf is een vloeibare substantie waaraan pigment wordt toegevoegd welke normaliter zorgt voor de kleur. Dit is ook het geval bij witte verf, waarbij een veel gebruikt pigment titaandioxide is. Mocht een verf ’ongemengd’ zijn, dan is er behalve titaandioxide geen ander pigment aan toegevoegd en zal de verf het meest puur wit zijn. Door er vervolgens kleurpigmenten doorheen te mengen ontstaan de varianten op deze verf en zal er een andere wittint ontstaan.

Verschil tussen witte RAL-kleuren

Zoals eerder benoemd zijn de meest populaire wittinten RAL-9016, RAL-9010 en RAL-9001. RAL-kleuren worden gemengd door middel van een mengmachine. Deze mengmachine bevat 32 grondstofpigmenten welke tot vrijwel iedere kleur gemengd kunnen worden. De belangrijkste pigmenten hierbij zijn de primaire kleuren rood, geel en blauw. De overige pigmenten zijn afgeleiden hiervan. Wanneer een RAL-kleur gemengd wordt staat er in het recept welke van de pigmenten zijn toegevoegd. Om u een beter beeld te geven van de totstandkoming van de drie meest populaire wittinten, heb ik gekeken naar de gebruikte pigmenten. Op basis van het recept zitten de volgende pigmenten (naast titaandioxide) in de witte RAL-kleuren:
1. RAL 9016: Z1 zwart
2. RAL 9010: sB2 blauw + sR3 rood + sTY groen
3. RAL 9001: sTR bruin/rood + sY1 oranje + sZ1 zwart

Witte sokkel in het interieur

RAL-9016 is een zeer neutrale wittint en steeds populairder in het interieur. Doordat deze kleur enkel een zeer kleine hoeveelheid zwart toegevoegd krijgt, ontstaat de meest pure wittint van de drie. Deze tint valt dan ook met vrijwel alles te combineren en leent zich goed voor op een sokkel.
TIP: Door zijn lichte en frisse tint is RAL-9016 ideaal voor ruimtes met weinig daglicht.

RAL-9010 wordt ook wel zuiverwit genoemd. Maar eigenlijk is deze benaming een beetje misleidend, aangezien deze kleur naast standaard wit nog drie toegevoegde pigmenten heeft. Deze kleur is dan ook minder wit dan RAL-9016, maar dit maakt deze tint wellicht ook een meer toegankelijk.
TIP: Wilt u wel het frisse van de kleur wit, maar niet tè? Dan is RAL-9010 de kleur voor u.

RAL-9001 is de meest crèmekleurige en donkerste tint van deze drie RAL-kleuren en wordt vaak vergeleken met koffiemelk. De kleur neemt qua populariteit wel steeds meer af omdat het soms geassocieerd wordt met ‘ouderwets’. Toch jammer, want het kan in bepaalde interieurs zeker een toevoeging zijn.
TIP: RAL-9001 past goed in een warm interieur, of kan een koel interieur juist warmte geven.

Wit + wit = wit?

Gezien de hoeveelheid aan verschillende wittinten, kan er ook een leuk effect ontstaan door deze juist met elkaar te combineren. Doordat de tinten allemaal gebaseerd zijn op wit, past het juist verrassend goed bij elkaar. U kunt hierbij ook denken aan het mixen van verschillende (wit) structuren zoals mat, zijglans en hoogglans. Door tinten uit dezelfde range te gebruiken wordt er toch één geheel gevormd zodat de rust wordt bewaard met een subtiel speels effect.
TIP: Wilt u de rust in uw interieur willen bewaren, dan is het aan te raden om voor een warm interieur ook een warme wittint te kiezen voor uw sokkel, met een vleugje roze of geel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld RAL-9001. Voor een wat koeler interieur is het dan raadzaam om voor de groen/blauwige wittinten te gaan bijvoorbeeld RAL-9010 of 9016.

Sample aanvragen bij Luukzuilen

Nu kan ik u nog zoveel tips geven en uitleggen welke pigmenten er in welke verf gaan, uiteindelijk blijft het toch een kwestie van smaak. Het is aan u om uit te zoeken welke wittint voor u en uw interieur werkt. Komt uw sokkel bijvoorbeeld in een donkere hoek, dan zal een witte sokkel (RAL-9016) anders ogen, dan wanneer deze op een lichte plek komt te staan. Om u op weg te helpen in deze zoektocht, kunt u vanaf nu dan ook een setje samples aanvragen van de verschillende wittinten, zoals aangeboden door Luukzuilen (RAL-9016, 9010 en 9001). Deze samples zijn ideaal om naast uw accessoires of muur te houden, zodat u de perfecte wittint uitkiest voordat u uw sokkel besteld.

Hoe vraag ik een sample aan?
Stuur een e-mail naar info@luukzuilen.nl en geef aan dat u graag een setje samples van de wittinten wilt ontvangen, en op welk adres. Vervolgens krijgt u drie samples opgestuurd van RAL-9016, RAL-9010 en RAL-9001, zoals gebruikt door Luukzuilen.

Naast kleur is glansgraad een belangrijke keuzefactor

Naast dat de kleur een belangrijke keuzefactor is voor een sokkel, is glansgraad dit ook. In het artikel mat, zijdeglans of hoogglans geef ik uitleg over welke glansgraad het beste bij uw (witte) sokkel past. De weerspiegeling op een hoogglans sokkel zorgt namelijk voor meer reflectie waardoor een ruimte of product wat u erop presenteert groter lijkt. Een zijdeglans of matte sokkel zal voor minder ruimtelijkheid zorgen.